RANDEVU ALIN
Arıza (Diagnoz) Teşhis
Arıza (Diagnoz) Teşhis
HİZMETLERİMİZ
Arıza (Diagnoz) Teşhis

Hepimiz sağlık durumumuz hakkında bilgi sahibi olmak isteriz. Bunun içinde belirli periyotlarda bedenimizi sağlık taramasından geçiririz. Aracımız için kullanılan arıza tespit cihazları da aynı mantıkla çalışarak aracımızın mevcut durumunu ortaya çıkararak aracımızdaki arızaların büyümeden tespitini sağlayan cihazlardır.

 

ARIZA TESPİT(DİAGNOZ) TESTİ NEDİR?

Tıp terimi olan diagnostik, kelime anlamı olarak tespit / teşhis demektir. Günümüz teknolojisinde, araçlarda oluşan ya da oluşabilecek arızaları, sensörler ve mikroçipler sayesinde tespit eden özel yazılımlı cihazlar kullanılmaktadır. Böylece deneme yanılma yöntemiyle tamirden ziyade, arıza tespit cihazı ile araç arızası hızlı ve doğru bir şekilde bulunur. Arıza tespit cihazı, araç arızalarını ya da aracın mevcut durumunu en kısa sürede ve net olarak belirleyen cihazdır.

 

ARIZA TESPİT CİHAZI NE İŞE YARAR?

Arıza tespit cihazları kullanılmadan önce bazı arızaların tespiti oldukça zaman almaktaydı. Ayrıca araçtaki arıza tam anlamıyla oluşmadan da durumun farkına varılamıyordu. Arıza teşhis cihazı; aracınızda oluşabilecek sorunları en başında; yani başlangıç aşamasında tespit edebilir ve büyük tamir faturalarıyla karşı karşıya gelmenizi engelleyebilir. Daha kötüsü olası bir arıza sizin hiç olmadık bir anda yolda kalmanıza sebep olabilir.

 

Arıza tespit cihazı ile yapılan kontroller gereksiz yedek parça değişiminin de önüne geçer. Diagnostik test, günümüzde birçok aracın aksam ve göstergelerinin kontrolü için vazgeçilmez olmuştur.

 

Birçok araç kullanıcısı, motor ışığı yandığında arıza tespitinin gerekli olduğunu düşünmeye başlar; ancak araç bakımında proaktif düşünmek her zaman araç sahibine hem maddi kazanç sağlar hem de araç sahibi için olası zaman kayıplarını önler.

 

ARIZA TESPİT CİHAZI HANGİ ARIZALAR İÇİN KULLANILIR?

Arıza tespit cihazları yardımcı cihazlardır. Araçta oluşan ya da oluşabilecek arızanın cihazın içerisinde yazılımlarla kodunu belirler ve bu kodun normal parametre aralığı dışında olduğunu belirtir. Ancak sorunların nedenini detaylandırmaz. Sorunların nedeni ve detayı uzman bir teknisyen gerektirir. Diagnostik testi, bazı tamir ve onarımlarının başlangıç noktasıdır.

 

ARIZA TESPİT TESTİ İLE ARACIN AŞAĞIDAKİ KISIMLARIN KONTROLÜ SAĞLANIR

  • Motor performans ve durumu
  • Ateşleme bobinleri
  • Hava akış sensörü
  • Hidrolik direksiyon
  • Şansıman
  • Gaz kelebeği
  • Klima sistemi
  • Sinyalizasyon
  • Egzoz sistemi
  • Fren sistemi (ABS-ESP)
  • Yağ deposu
  • Akü kontrolü DTC

 

ARIZA TESPİT CİHAZLARI NASIL ÇALIŞIR?

Araçta bulunan sensör ve bağlantılardan gelen arıza bilgileri, taşıt ECU’daki (Elektronik Kontrol Ünitesi) deki hafıza kısmına kaydedilir. Aracın ECU soketine, cihaz giriş ucu takıldıktan sonra kontrol edilecek kısım programdan seçilir ve hafızadaki bilgiler cihaz yazılımı sayesinde bilgisayar ekranında görülür.

Diagnostik cihazları bilgisayarla birlikte, aracın hafızadaki kayıtlı bilgileri bilgisayar ekranında görüntülememizi sağlar.

 

DİAGNOSTİK TESTİ SÜRESİ NE KADAR?

Arıza tespit (diagnostik) cihazı ile standart bir testin süresi 5 dk. ile 10 dk. arası değişir. Fakat aracın sorunu birkaç faktöre göre değişiklik gösteriyorsa bu süre uzayabilmektedir.

 

ARIZA TESPİT TEST FİYATI NE KADAR?

Arıza tespiti maliyeti aracın marka ve modeline; göre ayrıca araçta olan sorunların mahiyetine bağlı olarak değişir.

 

DİAGNOZ TESTİ NE ZAMAN YAPILIR?

Aracınızın gösterge panelinde motor arıza lambası yandığında ya da ABS lambasının yandığını fark ettiğinizde arıza tespiti; yani diagnostik testi için bir oto servisine uğramanızda fayda vardır. Ancak gösterge panelinde herhangi bir lambasının yanmasını beklemeden aracınıza yılda bir kez diagnostik testi yaptırmanız uzun vadede size maddi olarak ciddi kazançlar sağlayabilir.

2. el araç alım esnasında, diagnostik test yazılımı güncel olan bir arıza tespit cihazı ile oto ekspertiz yaptırmanız sizin avantajınıza olacaktır.

Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş